anticonceptie

Nadenken over anticonceptie na de bevalling is verstandig. Aan het eind van de kraamtijd bespreken we het bloedverlies na de bevalling, het op gang komen van je cyclus en gebruik van anticonceptie. Het uitblijven van je eerste mesntruatie betekent níet dat je geen eisprong hebt of niet zwanger kunt worden. Desgewenst kunnen we je tijdens de kraamtijd anticonceptie voorschrijven. Wanneer je het lastig vindt een keuze te maken, kijk dan hier voor een overzicht van mogelijke anticonceptiemethoden.

Wanneer je bij ons verloskundige zorg hebt gehad en na de bevalling kiest voor het laten plaatsen van een hormoonhoudend spiraal of hormoonvrij spiraal, kun je bij ons in de praktijk een afspraak maken. Een optimaal moment daarvoor is tussen 6 en 12 weken na de bevalling; het bloedverlies is gestopt, maar de baarmoedermond is dan nog soepel zodat het inbrengen meestal heel makkelijk verloopt. De afspraak duurt 20 minuten, maar de daadwerkelijke plaatsing is meestal in een paar minuten klaar. Soms geeft het inbrengen een onaangenaam menstruatiegevoel. Direct na plaatsing bekijken we met de echo of het spiraal zich goed in de baarmoederholte bevindt. Je huisarts wordt door ons op de hoogte gebracht van het plaatsen van je spiraal.

Klik hier voor meer informatie over het plaatsen van een spiraal en hier voor de kosten. Het plaatsen van een spiraal door de verloskundige of huisarts wordt vergoed door je zorgverzekeraar en gaat niet van je eigen risico af. De controle middels een echo direct na plaatsing is een extra check die wij je bieden, de huisarts kan dat doorgaans niet. Het spiraal moet je wel zelf betalen, tenzij je een uitgebreid aanvullend pakket hebt van waaruit dit vergoed wordt.

Tip: Op Spiraalcheck.nl registreer je anoniem, veilig en snel voor een paar euro de verwijderdatum van jouw spiraal. Zo hoef je er zelf niet meer aan te denken. Je wordt vroegtijdig op de hoogte gebracht per sms en e-mail.

Vergoeding anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt niet vergoed vanuit het basispakket van je verzekering. In veel gevallen ben je meer premie kwijt aan een aanvullend pakket dan wat je er uiteindelijk voor terug krijgt. De pil kost ongeveer 30 à 40 euro per jaar (bron: Pilonline.nl), terwijl je voor een aanvullende verzekering al snel 70 euro per jaar kwijt bent. Je alleen voor de pil aanvullend verzekeren is dus niet verstandig. Heb je sowieso een uitgebreid aanvullend pakket nodig, bijvoorbeeld omdat je vaak naar de fysiotherapeut moet en veel medicijnen gebruikt? Dan zit in zo’n pakket vaak ook een vergoeding voor de pil. In dat geval is het natuurlijk mooi meegenomen.

Voor de pil betaal je soms een eigen risico en/of eigen bijdrage. Op de website van de Rijksoverheid staat een duidelijke uitleg van het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage. Kijk ook op Zorgwijzer.nl.

Sterilisatie man

Wanneer jullie het gevoel hebben dat je gezin compleet is, kun je kiezen voor sterilisatie. Bij een man is steriliseren een stuk eenvoudiger dan bij een vrouw, de zaadleiders liggen namelijk oppervlakkiger in de lies dan de eileiders bij een vrouw, die bevinden zich dieper in de buikholte.

Een sterilisatie wordt over het algemeen niet vergoed door je zorgverzekeraar, maar check je (aanvullende) polis. De meeste huisartsen zullen je naar de uroloog in het ziekenhuis verwijzen.

Je kunt ook zelf een afspraak maken bij De Vasman, de privékliniek in Udenhout (voorheen Wijk&Aalburg). Deze praktijk is gestart door huisarts Jurriën Windt, die inmiddels jarenlange ervaring heeft. Je hebt geen verwijzing nodig van je eigen huisarts en er is gemiddeld een kortere wachttijd dan bij de uroloog in het ziekenhuis.

 

Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid