voorbereiding

Bevallen... je kijkt er reikhalzend naar uit, je koestert liever nog je bolle buik of je ziet er als een berg tegenop. Je bevalling is aan de ene kant de finish van je zwangerschap en aan de andere kan het begin van een totaal nieuwe fase: kennismaken met je kindje en groeien in ouderschap.

Wij begeleiden de bevalling als deze plaatsvindt zonder medische indicatie tussen 37 en 42 weken. In deze periode mag je met onze begeleiding thuis bevallen of poliklinisch in het ziekenhuis. Begint de bevalling vroeger (prematuur) of later (serotien), dan dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog en beval je in het ziekenhuis. Als de zwangerschap goed verloopt, kun je zelf de plaats van de bevalling bepalen. Bij een gezonde zwangerschap en normaal verloop van de bevalling is thuis bevallen met de verloskundige in Nederland veilig, verloskundigen zijn er op getraind risicosituaties in te schatten. Klik hier wanneer je daar meer over wilt weten.

Bevallingsconsult

Onze informatieavond over de bevalling is een standaard onderdeel van onze zorgverlening en daarom gratis. Je krijgt ruim voor 30 weken een uitnodiging hiervoor in je mailbox. We gaan uitgebreid in op wat er gebeurt tijdens je weeën, ontsluiting, houdingen om weeën op te vangen en te persen, de spildraai, pijnstilling en wat algemene cijfers hoe groot de kans is op verschillende medische ingrepen zoals bijvoorbeeld een keizersnede. Kijk hier voor de actuele data en voel je vrij om je alvast aan te melden voor een van deze informatieavonden. TIP: kom samen met je partner!

Poliklinisch bevallen is in het ziekenhuis bevallen zonder medische indicatie, onder leiding van een verloskundige met assistentie van de kraamzorg. Poliklinisch bevallen kan met ons in het  Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ in Den Bosch), het Ziekenhuis Rivierenland (ZRT, Tiel) of het Beatrixziekenhuis (Gorinchem). Tijdens het Bevallingsconsult gaan we hier nader op in. Voor een poliklinische bevalling geldt een eigen bijdrage die de zorgverzekeraar meestal niet vergoed.

Een bevalling met medische indicatie wordt meestal door een verloskundige van het ziekenhuis of een arts/gynaecoloog begeleid. Er is dan een reden om extra medische hulp en begeleiding in te zetten (bijvoorbeeld infuus, registratie van de hartslag door CTG) . De regie van de bevalling ligt wat minder in je eigen handen.

Wanneer je aan een informatieavond over Bevallen in het JBZ wil deelnemen, kun je je aanmelden via deze link, kijk ook hier voor de actuele data. Sinds de coronamaatregelen vinden de informatieavonden online plaats met een webinar. Na aanmelden ontvang je een link waarmee je toegang hebt tot het webinar. Op de website van het JBZ staat ook een filmpje om een indruk te krijgen van een kraamsuite/verloskamer en de afdeling Verloskunde A5Noord.

 

TIPS VOOR PAPA/PARTNER

Eén van de belangrijkste dingen die je als partner kunt doen tijdens de bevalling, is proberen de stress van je vrouw/vriendin tot een minimum te beperken. Dit kun je doen door haar gerust te stellen en te vertellen dat ze het goed doet én dat je trots bent op haar! Wees een coach voor haar en blijf positief over het proces. De beste steun die je kunt geven is door er gewoon 'zijn'. Zwijgend naast haar zitten is prima (kan je ook niets fout doen), maar een warme kruik maken, wat drinken aanbieden, een knuffel en rug masseren is voor de meeste vrouwen die bevallen ook heel fijn. Op die manier laat je je betrokkenheid merken.

 • Doe ringen af (mocht ze in je hand knijpen tijdens een wee, dan is dit te verdragen)
 • Zorg dat ze haar nagels heeft geknipt (ivm punt hierboven)
 • Ben je nu eenmaal niet zo'n held wanneer bloed in het spel komt, blijf dan bij haar hoofdeinde zodra de persweeën beginnen. Onze ervaring leert dat als er wat slijm of bloed te zien is, het gewoon ook bij het proces hoort op dat moment en je er stukken minder van onder de indruk bent dan je van tevoren had gedacht!
 • Bereid je voor op de vraag aan jou van de verloskundige om de navelstreng door te knippen. Qua stugheid is dit te vergelijken met het doorknippen van een stukje fietsband.
 • Blijf dichtbij en verwonder je over het proces. Geniet samen van de eerste momenten met je kindje en stel bellen van familie en vrienden nog even uit. Wanneer je het eerste uur na de geboorte bewust aandacht hebt voor je kindje leer je elkaar al een beetje kennen.. De baby staat heel erg open voor indrukken als stemmen en geuren: jullie zijn samen de belangrijkste mensen voor dat kleine mensje! Lees hier meer over hechting van je kindje.

 Voor nog meer inspiratie voor papa's/partners klik hier.

Geboorteplan

Je kunt een bevalling natuurlijk niet helemaal plannen of een script schrijven vantevoren. Maar hoe je je bevalling uiteindelijk ervaart, is een combinatie van goede informatie, jouw verwachtingen en mindset, de betrokkenheid van je partner, de manier waarop je begeleid wordt en een deel natuurlijk ook hoe het verloopt.  In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige, de kraamverzorgende en andere zorgverleners die bij je bevalling betrokken kunnen zijn zoals verpleegkundigen, verloskundigen of de gynaecoloog in het ziekenhuis. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Het is voor ons vanzelfsprekend je zoveel mogelijk in beslisvorming te betrekken en met jou en je partner voordelen en nadelen van beslissingen in je zorg te bespreken, dat noemen we shared decision making. 

Wanneer je dit belangrijk vindt en wat meer inspiratie nodig hebt hoe je een plan vormgeeft hieronder wat suggesties:

deverloskundige.nl Een compact en vrij 'basic' document dat je digitaal en na printen kunt invullen. Heel bruikbaar als je niet veel tijd en energie wilt stoppen in een geboorteplan maar wel een aantal praktische wensen wil vastleggen.

Geboortezorgplan JBZ: In dit document kun je beschrijven hoe je tijdens je zwangerschap en bevalling begeleid wilt worden en hoe je staat tegenover medische interventies als inleiden, pijnstilling etc.

bevalbeter.nl: Voor onderbouwing waaróm een geboorteplan wel zin heeft, een bevalkaart om jezelf en begeleiders de weg te wijzen. Ook leuke korte cursus hoe jouw bevalkaart kan bijdragen aan een positieve bevallingservaring.

Geboortevolvertrouwen: Voor een fijn en praktisch geboorteplan dat je per mail gratis in je mailbox krijgt om verder zelf in te vullen. Ok voor een fijne compacte cursus als voorbereiding op je bevalling inclusief het boek Geboorte vol Vertrouwen.

cardemom.be: Hier kun je ook (gratis) icoontjes downloaden waarmee je er een luchtig en vrolijk document maakt van je geboorteplan.

Tot slot nog even dit: Je geboorteplan is geen doel op zich, ook zonder plan zetten we ons voor 100% in om bij  te dragen aan een fijne bevallingservaring voor jou!

Pijnstilling

Bevallen is een heel positief proces... je werkt toe naar de geboorte van je kindje; eindelijk kun je hem zien, vasthouden, knuffelen! Probeer dat voor ogen te houden, want dat maakt de pijn van de weeën relatief. Wanneer je de bevalling kunt laten komen zoals het komt, je kunt ontspannen tussen de weeën door, je partner stelt je gerust en je voelt je zelfverzekerd, dan reageert je lichaam door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken zodat je minder pijn voelt. Angst of spanning (adrenaline) belemmert de aanmaak van endorfines en gaat de werking van oxytocine (weeënhormoon) tegen. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Een warme douche, warm bad en massage van je rug en benen doen wonderen. Maar wil je bevallen met pijnstilling, dan kun je kiezen uit pijnstillingsmethoden zonder en met medicijnen. Klik hier voor een filmpje over hoe verschillend vrouwen omgaan met pijnstilling.

Let op: Het verschilt per ziekenhuis in Nederland welke pijnstillingsmogelijkheden er zijn:

Bevallen in water

Alle informatie over het bevallen in water vind je op Bevallingsbaden.nl met onder andere handige video’s. Bij Bevallingsbaden.nl kun je terecht voor het huren of kopen van het bevallingsbad. Altijd inclusief een totaalpakket, zodat je goed, veilig en hygiënisch bent voorbereid op jouw waterbevalling. Het bad wordt thuis bezorgd én weer opgehaald!

Benodigdheden

Hieronder volgt een lijst met spullen voor jou en de baby die handig zijn om aan te schaffen. Wij adviseren je om ervoor te zorgen deze artikelen rond de 7e maand van je zwangerschap in huis te hebben.

TIP: Als je je hebt aangemeld voor kraamzorg, volgt meestal een intakegesprek aan huis. Vraag tijdens dit gesprek informatie over de aanschaf van de uitzet. De kraamzorg is op de hoogte van de nieuwste regels en veiligheidseisen.

Voorbereiding rond 37 weken:

 • Bedzeil/matrasbeschermer op het matras leggen (kraampakket). Wanneer je geen plastic wilt in bed is een goed alternatief: een niet vochtdoorlatende molton hoeslaken of grote dubbelgevouwen strandhanddoek op het middelste gedeelte van je matras.
 • Koffertje/tas klaarzetten voor het geval je naar het ziekenhuis moet ('vluchttas')
 • Het bed op klossen zetten, bovenkant matras ongeveer 70–80 cm vanaf de grond. Deze werkhoogte is verplicht volgens de ARBO wet.
 • Kraampakket in huis
 • 1 zaklamp of andere (verplaatsbare) lamp
 • 2 emmers
 • 2 vuilniszakken

Tas voor het ziekenhuis (ook als je thuis wilt bevallen):

 • Kleding voor jezelf (o.a. lekker shirt om in te bevallen, pyjama, sokken, schone kleding voor als je weer naar huis gaat)
 • Toiletartikelen
 • Zwangerschapskaart
 • Mobiele telefoon, opladers
 • Fotocamera
 • Set babykleertjes (rompertje, pakje, sokjes, jas en mutsje)
 • Baby autostoeltje
 • Parkeergeld/pinpas, muntgeld voor rolstoel

TIP: Laat tijdens je zwangerschap altijd alvast een cliëntpas maken bij het JBZ (of ziekenhuis waar je gaat bevallen). Zo zijn je gegevens altijd bekend wanneer je met spoed naar het ziekenhuis moet, dit verhoogt de veiligheid van zorg!

Kraampakket

 • Minimaal 2 pakken kraamverband
 • 8 á 10 celstofmatjes/onderleggers
 • 1 pompje vloeibare desinfecterende zeep
 • 2 pakjes steriele gaasjes 16/16
 • 1 navelklem
 • Klein flesje alcohol 70%

* Bij flesvoeding 2 zuigflesjes
* Bij borstvoeding: 2 voedingsbeha’s en zoogkompressen

Wat heb je verder thuis nodig voor de baby:

 • 2 digitale thermometers (1 voor jezelf, 1 voor de baby)
 • wasgel of badolie
 • vette crème voor de billetjes, bijv vaseline of sudocrème
 • 6 rompertjes
 • 3-6 setjes babykleding en sokjes
 • 1 jasje
 • 12 hydrofyl luiers (om baby mee af te drogen)
 • 4 flanellen doeken
 • 6 spuugdoekjes
 • 6 katoenen washandjes
 • 2 badcapes/omslagdoeken
 • minimaal 2 katoenen mutsjes
 • borsteltje en kammetje
 • 1 afvalemmer
 • babybad met standaard of ‘tummy tub’
 • 1 aankleedkussen
 • 2 moltons of molton hoeslakens van 100% katoen (geen molton bedzeiltje)
 • 3 hoeslakens
 • 3 bovenlakentjes
 • 2 dekentjes van katoen of wol
 • 1 stevig matrasje van 8 tot 10 cm dik (een op maat gemaakt matras heeft een levertijd)
 • wieg of ledikant
 • 1 à 2 pakken wegwerpluiers kleinste maat 1
 • 2 metalen goedgekeurde kruiken (‘Goedgekeurd Keurmerkinstituut’)
 • 2 kruikenzakken

TIP: Was alle babykleertjes en hydrofiele luiers voor gebruik. Gebruik liever geen wasverzachter, omdat dit de babyhuid kan irriteren.

Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid