kinderwens

Heb je besloten dat je zwanger wilt worden? Dan is het goed om stil te staan bij je lichamelijke conditie, je leefstijl en eventuele risicofactoren. Een goede ontwikkeling van je kindje vanaf de bevruchting van je kindje kun je beïnvloeden door een gezonde leefstijl.

Om gezond aan een zwangerschap te beginnen krijg je individueel advies tijdens het kinderwensspreekuur waarbij het volgende aan bod komt:

  • Je menstruatiecyclus: wanneer ben je vruchtbaar?
  • Jouw gezondheid en die van je partner: zijn er ziektes, bijzondere leefgewoontes en wat is je voedingspatroon?
  • Erfelijke en/of aangeboren ziektes en afwijkingen bij jezelf, je partner of een eerder kindje: welke risico’s zijn er?
  • Roken, alcohol en medicatie: wat zijn mogelijke gevolgen en hoe kun je die voorkomen?
  • Werk en zwangerschap: hoe blijf je in balans?
  • Voeding en voorkomen van infecties: wat kun je beter niet eten en wat juist wel?
  • Verliep je vorige zwangerschap problematisch?
  • Zijn er psychische problemen?

Verlang je (opnieuw) naar een kindje? Eerst stop je met anticonceptie. Zwanger worden gaat vaak vanzelf:  80 % van de vrouwen die zwanger wíllen worden is dat ook binnen een jaar!

Klik hier voor meer informatie over gezond zwanger worden.

Foliumzuur

Wil je zwanger worden, begin dan in elk geval met het slikken van foliumzuur (0,4 mg = 1 tablet per dag) zodat je dit vanaf de bevruchting binnen krijgt. Dit is zonder recept te koop bij de drogist of apotheek. Foliumzuur (vitamine B11 helpt een goede ontwikkeling en verkleint de kans dat je kind wordt geboren met een neuraalbuis defect (open rug, open gehemelte/schisis. Blijf foliumzuur slikken tot de 10e week van je zwangerschap. Wanneer je een vitaminepreparaat slikt dat is afgestemd op zwangerschap en de borstvoedingsperiode, krijg je deze hoeveelheid foliumzuur al binnen en is daarnaast foliumzuurtabletten slikken overbodig. Let op: de aanbevolen dosis is hoger (namelijk 5 mg) wanneer je medicijnen gebruikt tegen epilepsie, zwanger bent van een tweeling of eerder een kind hebt gekregen met een neuraalbuis defect.

Wil je meer weten over foliumzuur? Klik hier

Medicijngebruik

Overleg vóór je zwangerschap met je arts of apotheker of je je medicijnen veilig kunt gebruiken wanneer je zwanger wilt worden of dat al bent. Als dat niet zo is, kun je in overleg met de arts stoppen met de medicijnen of overgaan op een ander middel dat wel veilig is voor de baby.
Paracetamol 500 mg zonder coffeïne kun je gebruiken, met een maximum van 6 tabletten per dag, Dit echter niet langer dan een aantal dagen achtereen en alleen als je echt niet zonder kan.
Ook veel middelen tegen maagzuur kun je zonder problemen gebruiken, overleg wel met de apotheek. Wil je meer weten over medicijngebruik en zwangerschap? Klik hier.

Psychische problemen

Het is goed om je eventuele psychologische problemen (ook als dat in het verleden is geweest) al voordat je zwanger bent met een verloskundige te bespreken zodat je goed verwezen kan worden en de begeleiding krijgt die je nodig hebt. Er komt veel op je af in de periode dat je zwanger bent en na de bevalling. Een goede voorbereiding helpt om in balans te blijven deze periode! Wanneer je al begeleiding krijgt voor psychische problemen, bespreek dan met je therapeut of coach dat je zwanger wilt worden. Medicatie kan dan eventueel ook aangepast worden. Wil je meer weten over wat je kunt doen met psychische problemen? Klik hier.

Overtijd

De menstruatie blijft uit, je bent ‘overtijd’.... en de zwangerschapstest is positief! Vanaf de bevruchting ontwikkelt zich in jou een vruchtje/embryo. Tijdens de eerste 10 weken worden de organen van het kindje aangelegd en is het embryo heel kwetsbaar.

 

“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid