checklist

Geboorte-aangifte

Als je kindje geboren is, moet hij of zij binnen 3 werkdagen aangegeven worden in de geboorteplaats. Klik op de betreffende gemeente voor meer informatie:

Maak altijd van tevoren een afspraak!  Neem mee:

  • geldige legitimatie
  • trouwboekje of afschrift akte van erkenning
  • briefje van ons of uit het ziekenhuis waar naam, geboortedatum van de baby op staat én de naam van degene die de bevalling heeft begeleid.

Na een bevalling in het JBZ kun je de baby ook aangeven bij het geboorteloket in de hal bij de liften tussen afdeling A5 Noord en A5 Zuid.

Hielprik en gehoortest

Tussen de 4e en de 6e dag na de geboorte krijgt de baby een hielprik, een screeningstest waarbij het bloed van de baby wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meesten daarvan zijn erfelijk. Ze komen gelukkig niet vaak voor. De ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. De hielprik wordt verricht door een medewerkster van het consultatiebureau. Zij zal ook meteen de gehoortest bij jullie kindje uitvoeren, hiervan krijg je direct de uitslag.

Zorgverzekering

Je kunt kiezen op welke polis (van jezelf of je partner) je het kindje laat bijschrijven, het meest logisch is het om je kind onder de meest uitgebreide zorgpolis te laten vallen.  Je kunt een kindje aanmelden wanneer je beschikt over het BSN, meestal is dit gelijk bekend op het moment van aangifte bij de gemeente. Tot de leeftijd van 18 jaar is een kind gratis meeverzekerd.

Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid