geelzien pasgeborene

Veel baby’s worden enkele dagen na de geboorte een beetje geel, ongeacht hun eigen huidskleur. Dit komt doordat een afbraakstof (bilirubine) uit het bloed in de huid van uw baby terecht komt. Dat kan meestal geen kwaad en gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Soms kan de hoeveelheid bilirubine in het bloed zo hoog worden dat er hersenbeschadiging optreedt. Daarom wordt de baby hier de eerste dagen goed op gecontroleerd. Wanneer de baby te geel is (hyperbilirubinemie), kan de hoogte van de bilirubine getest worden met een hielprikje. Als de uitslag te hoog is, wordt de baby meestal in het ziekenhuis behandeld met lichttherapie.

Wat zijn de oorzaken?

Als je baby te vroeg geboren is, heeft hij/zij meer kans op geelzucht doordat de lever nog niet helemaal rijp is. Ook bloeduitstortingen verhogen de kans op geelzucht, het lichaam moet dan extra bloedcellen af breken. De bloeduitstortingen kunnen komen door bevalling met een tang of vacuümpomp.

Andere oorzaken van geelzucht kunnen zijn: infectie, vochttekort, stofwisselingsziekten of bloedgroepantagonisme. Bij bloedgroepantagonisme zijn er specifieke verschillen tussen de bloedgroepen van moeder en kind. Moeder maakt dan tijdens de zwangerschap antistoffen tegen de bloedgroep van haar baby aan en geeft deze via de placenta door. Deze antistoffen breken de rode bloedcellen van de baby af waardoor veel bilirubine vrijkomt.

Wat zijn de verschijnselen?

De verschijnselen van geelzucht kunnen zijn:

  • gele verkleuring van de huid
  • gele verkleuring van oogwit en slijmvliezen
  • sufheid
  • traag drinken
  • onrustig en prikkelbaar
  • veranderende kleur van urine en ontlasting

Behandeling

Hoe hoog de concentratie van bilirubine in het bloed mag zijn, is afhankelijk van de leeftijd van uw baby. Soms is bloedonderzoek nodig wanneer de baby behoorlijk geel ziet. De bloedafname wordt door een van de verloskundigen tijdens de kraamvisite thuis gedaan en wordt door iemand naar het JBZ gebracht. De uitslag is binnen een paar uur bekend. Wanner het bilirubinegehalte in het bloed te hoog is, wordt de baby opgenomen op de couveuse afdeling of met moeder in een kraamsuite op afd. A5noord in het ziekenhuis. De behandeling bestaat uit het lichaam helpen met de afbraak van bilirubine. Dit gebeurt met behulp van de fototherapielamp en/of een lichtgevend matje. Deze lamp geeft ultraviolet licht waardoor de onverwerkte opgeslagen bilirubine in de huid verwerkt. Hierdoor kan het bilirubine makkelijker via de ontlasting of urine het lichaam verlaten. De baby ligt in een bedje met  een kleine luier aan en een beschermend brilletje tegen het felle licht. Wanneer de baby alleen op een matje ligt, kan hij/zij wel kleertjes aan. De behandeling gaat door tot het bilirubinegehalte in het bloed voldoende is gedaald. Dit is afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de algehele toestand van de baby. Wanneer de baby onder de lamp ligt, wordt het bloed regelmatig geprikt om de hoeveelheid bilirubine in het bloed in de gaten te houden.

Tijdens de behandeling krijgt de baby extra voeding en/of vocht. Het extra vocht zorgt ervoor dat de afbraakproducten sneller uitgeplast worden.  Baby’s die een verhoogd bilirubinegehalte hebben en borstvoeding krijgen, blijven soms langer geel zien dan baby’s die flesvoeding krijgen. Gelukkig komt het niet vaak voor dat je de borstvoeding tijdelijk moet stoppen. Het kan zijn dat je baby door het verhoogde bilirubine slaperig of suf is waardoor hij/zij tijdelijk minder of moeizamer drinkt.

 

Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid