geen roze wolk

Kraamtranen

Het is heel normaal dat je in de eerste week na de bevalling op een bepaald moment last krijgt van de zogenaamde 'kraamtranen' of 'baby-blues'. Het overkomt meer dan de helft van de kraamvrouwen. Je kunt plotselinge stemmingswisselingen hebben en/of onverwachtse huilbuien. Mogelijke oorzaken zijn: hormoonveranderingen, vermoeidheid, verwerken van een bevalling die heel anders verliep dan je had gedacht, stuwing of pijn, bewustworden van verantwoordelijkheid voor je baby die ook nog eens helemaal afhankelijk is van je... Rond de 4e dag na de bevalling kan dit ineens opspelen. Je wordt heel emotioneel, je hebt het gevoel dat het je allemaal teveel wordt. Meestal verdwijnen de kraamtranen vanzelf na een paar dagen. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen, toegeven aan je emoties (soms gewoon 'tranen van geluk'), uiten wat je voelt en de kraamvisite  wat beperken.

... en als de kraamtranen niet overgaan?

Soms komen vrouwen niet goed over de periode van de kraamtranen heen. Je blijft je bijvoorbeeld somber voelen, lusteloos, je hebt geen behoefte aan eten, het slapen gaat slecht, je kunt niet van dingen genieten (ook niet van je baby). Het kan zelfs zo zijn dat je eigenlijk zou willen dat je baby er niet (meer) zou zijn. Als je deze gevoelens herkent, praat er dan over met je partner, kraamverzorgende en verloskundigen. Probeer het hoe dan ook te uiten! Bij 1 op de 10 vrouwen gaan deze depressieve gevoelens na de bevalling namelijk niet vanzelf over. Zij komen in een zogenaamde 'postpartum depressie' terecht, of ook wel een 'postnatale depressie' genoemd. Deze depressie kan weken, maanden of soms langer aanhouden. Er zijn verschillende gradaties van een postpartum depressie, van licht tot ernstig. Soms is er extra begeleiding nodig bij het opbouwen van een goede band tussen jou en je baby. In de meeste gevallen is een postpartum depressie te behandelen met gesprekstherapie, medicijnen of een combinatie van beiden. Dus, als je deze klachten herkent, praat er dan over met je verloskundige of met de kraamverzorgende. Wanneer je kraamtijd al voorbij is, neem dan contact op met je huisarts of voel je vrij om ons te benaderen!

Wist je dat...

  • ... een postpartum depressie alles te maken heeft met hormonen en dus meestal binnen 4 maanden na de geboorte van je kind ontstaat?
  • ... dit ook zelfs na een abortus of een miskraam kan ontstaan?
  • ... dat de gevoelens die bij een postpartum depressie horen heel verwarrend kunnen zijn omdat het contrast tussen de blijdschap rond de geboorte en de sombere gevoelens zo groot is?
  • ... een postpartum depressie voor komt na 10-15% van de bevallingen en dat er ook een erfelijke factor meespeelt? Vrouwen die vóór de bevalling al depressieve verschijnselen hadden, of bij wie depressie in de familie voorkomt, zijn vatbaarder voor een postpartum depressie. Dit geldt ook voor vrouwen die al last hadden van premenstruele stemmingswisselingen.
  • ... er geen eenduidige oorzaak is voor een postpartum depressie; er zijn lichamelijke factoren (zoals: een verstoorde schildklierfunctie, een zware bevalling, een tekort aan vitamines en mineralen, een ontregeling van de bloedsuikerspiegel) maar ook sociale of psychische oorzaken (zoals: zorgen over de opvoeding, relatieproblemen, te hoge verwachtingen van jezelf als moeder of van de omgeving)
  • ... het verstandig is om te noemen bij de intake als er in jouw familie postpartum depressies voorkomen of wanneer je dit zelf eerder hebt gehad maar er misschien liever niet (meer) over praat?
Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid