miskraam

Wat is een miskraam?
Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht.
Een van de eerste verschijnselen is vaginaal bloedverlies en soms krampen/heftige menstruatiepijn. Men spreekt dan van een dreigende miskraam. Slechts in de helft van de gevallen bij bloedverlies eindigt de zwangerschap in een miskraam; in de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

Oorzaak van een miskraam
De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde, en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het groeit niet verder en het lichaam stoot het af. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. In de regel gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap. Een eerste miskraam is geen reden voor nader onderzoek; dat adviseren artsen pas na meerdere miskramen. Ook dan levert het bij het overgrote deel van de vrouwen bijna nooit een duidelijke verklaring voor de miskramen op.

Kans op een miskraam
Vroege miskramen, voor twaalf weken zwangerschap, komen betrekkelijk vaak voor: bij tenminste één op de tien zwangerschappen is er sprake van.
De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd. Vrouwen die eenmaal een miskraam hebben meegemaakt, hebben mogelijk een licht verhoogde kans op een nieuwe miskraam de volgende keer, maar nog steeds is de kans het grootst dat een zwangerschap wel goed verloopt.

Kun je een volgende miskraam voorkomen?
Als je opnieuw zwanger wilt worden, is het verstandig zo gezond mogelijk te leven. Dat betekent gezond en gevarieerd eten, niet overmatig drinken, niet roken, en geen medicijnen innemen zonder overleg. Tijdens het kinderwensspreekuur kunnen we gericht informatie geven. Een miskraam met zekerheid voorkomen is echter niet mogelijk, ook als je je aan deze regels houdt. Aan elke vrouw die (opnieuw) zwanger wil worden, wordt geadviseerd om dagelijks een 400 microgram foliumzuur te gebruiken. Mocht je voorafgaand aan de miskraam geen foliumzuur gebruikt hebben, dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Foliumzuur vermindert niet de kans op een miskraam, maar wel de kans op een baby met een open rug.

Tekst grotendeels overgenomen uit de brochure van de NVOG: ‘Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap’


Bloedverlies na de eerste twaalf weken van de zwangerschap is altijd een reden om ons te bellen. Vaak is dit bloedverlies onschuldig, vooral als het optreedt na vrijen of na harde ontlasting. De baarmoedermond is sterk doorbloed in de zwangerschap en kan soms na prikkeling gemakkelijk wat bloeden.

Oorzaken van bloedverlies na 12 weken zwangerschap kunnen zijn:

  • dreigende vroeggeboorte
  • laagliggende placenta
  • andere (soms ernstige) placenta problemen
Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid