Coronavirus update 23 januari 2021

Donderdag 28 januari 2021

Lieve mensen,

Afgelopen week is in de Tweede Kamer besloten de maatregelen verder uit te breiden om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Met deze brief willen we jullie informeren over welke consequenties dit heeft voor de verloskundige zorgverlening, landelijk en regionaal afgestemd. Ook gaan we in op het vaccineren tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het is nog niet bekend wanneer wij als verloskundig zorgverleners gevaccineerd kunnen gaan worden.

Nog even op een rij:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Blijf bij klachten thuis en laat je testen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Was je handen regelmatig met water en zeep, in ieder geval als je thuiskomt
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan
 • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes (dus ook bij ons op het spreekuur)
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar het spreekuur, zonder partner en kinderen
 • Bij een belangrijke afspraak en de echo’s is je partner welkom
 • Meld bij ons wanneer je in quarantainemoet en overleg over verzetten van je afspraak
 • Meld het bij ons wanneer je positief getest bent en/of ziek bent!

Voor veel gestelde vragen over Corona en zwangerschap verwijzen we je naar deze website en uiteraard de website van het RIVM. De nieuwsbrieven die we eerder hebben verstuurd en het controleschema vind je terug op onze website onder Nieuws.

Controleschema

In de bijlage tref je het controleschema aan zoals we dat momenteel hanteren. Tijdens de lockdown van afgelopen weken was er onduidelijkheid over de controle bij 24 weken, of deze telefonisch of fysiek zou plaatsvinden. Veel controles waren al veel eerder ingepland. In principe is deze 24 weken controle gewoon op het spreekuur. We hebben gemerkt dat de periode van de 20 weken echo tot 27 weken te lang is en er echt behoefte is aan een controlemoment in die tijd. Stem duidelijk af wanneer een afspraak ingepland wordt of dit een controle op de praktijk is. Ook in de bevestigingsmail vanuit ons afsprakensysteem staat dit duidelijk aangegeven.

Avondklok

De avondklok (van 21:00-04:30 uur) is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown. Het doel is om zo min mogelijk bewegingen in de avond en nacht op straat te hebben en daarmee de fysieke contacten tussen mensen nog verder te beperken. Als verloskundigen willen we uiteraard niet meer dan nodig belasting creëren voor de controlerende instanties. We zullen daarom de afspraken zoveel mogelijk overdag inplannen en avondspreekuren beperken (incidenteel tot uiterlijk 20:00 uur).We vragen je niet naar de praktijk te bellen of je afspraak doorgaat. Als je niets hoort, blijft deze staan, we bellen je als je afspraak verzet moet worden. Als verloskundigen zijn we natuurlijk een uitzondering: voor het verlenen van verloskundige zorg mogen wij ook tijdens de avondklok onderweg zijn. We beschikken over een verklaring die we kunnen laten zien wanneer we gecontroleerd worden.

Verklaringen voor onderweg

Voor jou als zwangere is er ook een speciale verklaring beschikbaar. Het kan soms nodig zijn tijdens de avondklok voor een extra controle naar de praktijk, huisartsenpost of het ziekenhuis te rijden tijdens je zwangerschap of wanneer je gaat bevallen. Deze ‘Eigen Verklaring’ vind je in de andere bijlage bij deze mail en is ook hier te downloaden. Je kunt hem op je telefoon zetten of uitprinten. Aangevuld met een zwangerschapsverklaring waar je uitgerekende datum op staat en een geldig ID bewijs, kun je dan aantonen dat je verloskundige zorg nodig hebt.

➔Tip: Vraag (liefst per email of wanneer je op de praktijk bent) aan de assistente om een zwangerschapsverklaring wanneer je die nog niet hebt ontvangen van ons. Het overhandigen van een uitgeprint exemplaar van je complete zwangerschapsdossier als bewijsraden we af in verband met jouw privacy!

Ben je bijna uitgerekend? Vul dan alvast het formulier ‘Eigen Verklaring’ in, zodat je dit niet op het moment van bevallen nog moet doen als je naar het ziekenhuis wilt of moet. De datum kun je invullen op de dag van je bevalling. Oppas voor oudere kinderen mag tijdens de avondklok naar jouwhuis komen. Hij/zij moet ook een formulier ‘Eigen Verklaring’ invullen en ID meenemen. Laat dan aanvinken ‘iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’. Ook dit formulier kan van tevoren ingevuld worden, de datum kan dan genoteerd worden op de dag zelf.

Vaccinatie tijdens zwangerschap

Voorlopig adviseren we je niet je te laten vaccineren tegen Covid-19 tijdens de zwangerschap. Er is nog te weinig bekend over de werking, eventuele bijwerkingen ende veiligheid. Onderzoeken hiernaar zijn in volle gang ,data worden verzameld op basis waarvan dit advies op termijnaangepast kan worden. Wanneer je los van je zwangerschap een onderliggende aandoening hebt, die een indicatie vormt je te laten vaccineren, is het belangrijk een goede afweging te maken. Deze indicaties zijn: hart-, long-, lever-of nieraandoening, ziekten met verminderde immuniteit, Hiv en zeer ernstig overgewicht (BMI >40). Ook werk waarbij een groot besmettingsrisico op covid-19speelt, is een indicatie om te vaccineren. Je wordt hier door je werkgever over geïnformeerd wanneer dit aan de orde is. Wil je meer achtergrondinformatie over het standpunt van de zorgverleners in de geboortezorg t.a.v. het vaccineren tegen Covid-19, klik hier.

Bevallen en kraamtijd

Bevallen in het JBZ (poliklinisch) is gewoon mogelijk. Ook een badbevalling mag, behalve wanneer je koorts hebt. Wanneer je verschijnselen hebt of positief getest bent, geven wij en het ziekenhuis de voorkeur aan een thuisbevalling, je hebt dan t.o.v. een poliklinische bevalling veel minder kans om het virus te verspreiden. In je eigen huis of een kraamsuite hoeven jij en je partnerzelf geen mondkapje te dragen, in de openbare ruimten (gang)wel. Wij verlenen uitsluitend verloskundige zorg met een mondkapje op.

In het ziekenhuis is de bezoekregeling aangepast. Op de afdeling vrouw&Kind gelden geen speciale bezoektijden, maar je mag slechts 1 bezoeker per dag ontvangen. Je partner geldt niet als bezoek, maar je evt andere kinderen of een van je ouders wel. Je bezoek krijgt een IIR medisch mondneusmasker (zo’n blauwe)welke het hele bezoek op moet blijven. Je verblijf is in het ziekenhuis zo kort mogelijk, dat betekent dat je naar huis gaat (ook ’s nachts)wanneer je bevalling achter de rug is en alles is ok met jou en je baby.

Corona en vaccineren bij borstvoeding

In het algemeen geldt dat borstvoeding geven de immuniteit van je kindje versterkt. Tijdens de eerste 3 maanden na de geboorte is de baby nog niet goed in staat zelf antistoffen aan te maken, maar geef je deze mee via je borstvoeding. Antistoffen tegen corona zijn aangetoond in moedermelk, zoals dat met bijna alle infecties werkt na een besmetting. Op dit moment is er ook nog niet heel veel bekend over de werking en eventuele bijwerkingen van de nieuwe Covid-19 vaccins bij vrouwen die borstvoeding geven. Er wordt daarom extra voorzichtig omgegaan met vaccineren totdat er meer informatie beschikbaar is. Het vaccin is waarschijnlijk niet schadelijk bij baby's die borstvoeding krijgen zoals bij bijna alle soorten vaccins. Bij de toediening van medicijnen en vaccinaties wordt altíjd een afweging gemaakt tussen de mogelijke risico's van het middel dat wordt gegeven en het belang van de borstvoeding voor de baby (en de moeder). Via de borstvoeding krijgt een baby van nature namelijk heel veel stoffen mee die het immuunsysteem ondersteunen, en juist die ondersteuning is heel belangrijk. Het RIVM geeft de volgende richtlijn voor het COVID-19 vaccin en borstvoeding: “Geen Contra-indicatie bijb orstvoeding: in de bijsluiter staat vermeld dat er onvoldoende bekend is over de veiligheid van vaccinatie met COVID-19-vaccin bij het geven van borstvoeding; het is echter aannemelijk dat het COVID-19-vaccin net zoals andere niet levende vaccins, niet in de moedermelk terecht komt en vaccinatie geen enkel bezwaar vormt”.

Dankjewel

We willen we jullie bedanken voor je begrip dat we zoveel maatregelen moeten treffen. Het is geen feest om tijdens deze crisis zwanger te zijn en te ervaren dat de zorgverlening tijdens je zwangerschap beperkter is dan normaal en dat kan afstandelijker en minder warm overkomen. Minder fysieke controles, met mondkapje, geen pretecho’s of gezellige groepsbijeenkomsten, minder kraambedvisites... Gelukkig kunnen we heel veel hiervan telefonisch of online voortzetten, maar toch... Alle maatregelen beïnvloeden de manier waarop je je zwangerschap beleeft. We voelen ons beperkt in de manier waarop we het liefst werken en zouden heel graag jou samen met je gezinsleden verwelkomen op de praktijk. De zorg díe geven doen we wel vanuit ons hart!  ♥ Het is niet anders, we móeten nog een tijdje volhouden. Blijf gezond en tot binnenkort,

Hartelijke groet van alle assistentes en je verloskundigen

Van Verloskundig Centrum Bommelerwaard

nieuws
Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid