Coronavirus update 28 mei 2021

Vrijdag 28 mei 2021

Ook in onze verloskundige zorgverlening gaan we steeds meer terug naar normaal. We stemmen deze versoepelingen af in onze regio. Sinds een paar weken is het bijvoorbeeld weer mogelijk een pretecho in te plannen. Inmiddels hebben wij als verloskundigen binnen onze praktijk de eerste prik gehad van de vaccinatie, zodat de kans op verspreiding van het virus door onze zorgverlening steeds kleiner wordt.

Versoepelingen
De belangrijkste versoepelingen hieronder op een rij:

 • 2 huisgenoten zijn welkom (waaronder ook kinderen) in de spreekkamer, in de slaapkamer en in de wachtkamer.
 • Centering Pregnancy vindt weer plaats op de praktijk, bij mooi weer kan dat eventueel buiten plaatsvinden.
 • Of de borstvoedingscursus online plaatsvindt, hangt af van het aantal aanmeldingen
 • Tijdens de kraamtijd komen we 2 à 3 keer bij je thuis langs voor de kraamvisite - Boeken, tijdschriften, speelgoed komen weer terug in de wachtkamer
 • Intake-afspraak weer gewoon fysiek op de praktijk in plaats van telefonisch
 • Vanaf 37 weken wekelijkse controle
 • Wanneer je geen partner hebt die mee kan om je te ondersteunen, mag je een externe ‘partner’ meenemen naar de controles of tijdens je bevalling (dit kan helaas nog niet bij een bevalling in het ziekenhuis). We hebben liever nog niet dat je ‘zomaar’ iemand anders dan een huisgenoot meeneemt naar de controle.
 • De nacontrole na 6 weken vindt fysiek plaats op de praktijk

De maatregelen die voorlopig wel in stand blijven zijn:

 • Het versturen van de coronaklachten vragenlijst voorafgaand aan je afspraak
 • Hygiënemaatregelen op de praktijk en het dragen van een mondneusmasker tijdens de afspraken
 • Tijdens een gesprek op het spreekuur proberen we ons zoveel mogelijk aan de 1,5 meter afstand te houden.
 • De informatieavond over de bevalling, het Bevallingsconsult, blijft voorlopig nog online, na aanmelding ontvang je een link om via Zoom deel te nemen.

Vaccinatie

Sinds kort adviseert het RIVM ook zwangeren zich te laten vaccineren. Er zijn inmiddels veel onderzoeksresultaten bekend, met name vanuit de Verenigde Staten waar inmiddels meer dan 90.000 zwangeren zijn gevaccineerd. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een coronavaccinatie schadelijk kan zijn voor jou of je kindje. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Dit lijkt voor een coronavaccinatie ook het geval. De vaccinatie vindt bij voorkeur plaats na de eerste drie maanden van de zwangerschap. Ook kun je gevaccineerd worden wanneer je borstvoeding geeft. Wanneer je meer achtergrondinformatie wilt over het standpunt van de Werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg, kijk dan hier. Wanneer je twijfelt om je te laten vaccineren kan de info die je via deze link kunt lezen je wellicht helpen om een weloverwogen keuze te maken. Het is niet verplicht je te laten vaccineren. Ook niet als je beroepsmatig in aanmerking komt voor een vaccinatie. Voor meer juridische informatie over jouw rechten kun je deze website raadplegen. Wanneer je niet gevaccineerd wilt worden en het risico wilt verminderen om besmet te raken met het coronavirus gelden de algemene adviezen: werk thuis, vermijd drukte, was je handen regelmatig, houd 1.5 m afstand, draag een mondkapje in openbare ruimten.

Bevallen en kraamtijd

Bevallen in het JBZ (poliklinisch) is gewoon mogelijk. Ook een badbevalling mag, behalve wanneer je koorts hebt. Wanneer je verschijnselen hebt of positief getest bent, overweeg dan een thuisbevalling, je hebt dan t.o.v. een poliklinische bevalling veel minder kans om het virus te verspreiden. Wanneer je koorts hebt, heb je wel een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. In je eigen huis of een kraamsuite hoeven jij en je partner zelf geen mondkapje te dragen, in de openbare ruimten (gang) wel. Wij verlenen verloskundige zorg met een mondkapje op. In het ziekenhuis is de bezoekregeling aangepast. Op de afdeling Vrouw&Kind gelden geen speciale bezoektijden, maar je mag slechts 1 bezoeker per dag ontvangen. Je partner geldt niet als bezoek, maar je evt andere kinderen of een van je ouders wel. Je bezoek krijgt een IIR medisch mondneusmasker (zo’n blauwe) welke het hele bezoek op moet blijven. Je verblijf is in het ziekenhuis zo kort mogelijk, dat betekent dat je naar huis gaat (ook ’s nachts) wanneer je bevalling achter de rug is en alles is ok met jou en je baby.

Enquete

De zorgen en uitdagingen van zwangere of pas bevallen vrouwen en hun partners tijdens de coronapandemie worden onderzocht. Met dit onderzoek kan de zorg aan en de begeleiding van gezinnen over de hele wereld worden verbeterd. In Nederland voert het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) dit onderzoek uit onder de naam: COCOON studie. Ben je zwanger of net bevallen? Wil jij je ervaringen delen over de bezoeken aan de verloskundige of gynaecoloog, over de bevalling en de kraamzorg? En wil jij delen hoe jij de coronapandemie hebt ervaren? Vul dan de enquête in. Je helpt hiermee de zorg in te toekomst te kunnen verbeteren. Invullen kan nog net: tot 1 juni 2021. Alvast bedankt voor je medewerking! In het najaar worden de onderzoeksresultaten gepubliceerd.

Nog even op een rij:

 • Blijf bij klachten thuis en laat je testen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Was je handen regelmatig met water en zeep, in ieder geval als je thuiskomt
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan
 • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes (dus ook bij ons op het spreekuur)
 • Vul de corona checklist in voorafgaand aan je afspraak, meld bij ons wanneer je in quarantaine moet of positief getest bent: we verzetten je afspraak
 • Voor veelgestelde vragen over Corona en zwangerschap verwijzen we je naar deze website en uiteraard de website van het RIVM. De nieuwsbrieven die we eerder hebben verstuurd en het controleschema vind je terug op onze website onder Nieuws.

Dankjewel

We willen we jullie opnieuw bedanken voor je begrip voor alle aanpassingen. Het is geen feest om tijdens deze crisis zwanger te zijn en te ervaren dat de zorgverlening tijdens je zwangerschap beperkter/anders is dan normaal. Alle maatregelen kunnen toch wel de manier beïnvloeden waarop je je zwangerschap beleeft. We voelen ons nog steeds wat beperkt in de manier waarop we het liefst werken. De zorg díe we geven doen we wel vanuit ons hart! ♥

Blijf gezond!

Hartelijke groet en tot binnenkort, van alle assistentes en je verloskundigen van

Verloskundig Centrum Bommelerwaard

nieuws
Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid