coronavirus update 21 maart 2020

Zaterdag 21 maart 2020

Wat is het wennen aan al die aanpassingen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Je vindt op de website deverloskundige.nl hoe wij en ALLE verloskundigen in Nederland nu werken. We houden ons aan de landelijke en regionale richtlijnen. Lees deze informatie heel goed door.. Alle maatregelen zijn er op gericht dat zo min mogelijk mensen tegelijk ziek worden.

Wij zijn weinig op de praktijk aanwezig en werken ook zoveel mogelijk thuis. Als wij als collega's allemaal tegelijk ziek worden, zouden we de praktijk tijdelijk moeten sluiten; het is van levensbelang dat zorgverleners op de been blijven!

We merken dat een aantal maatregelen heel moeilijk zijn om te accepteren, zoals de annulering van de eerste echo bij 8 weken, annulering van de groeiecho (tenzij op medische indicatie), langere tijd tussen de controles, het feit dat we je vragen ALLEEN en zonder partner of kinderen naar de praktijk te komen, zélfs bij de 20 weken echo... Denk aan de mogelijkheid van beeldbellen tijdens de afspraak/onderzoeken.

Verder willen we de volgende info en aanpassingen met je delen:

Spreekuur

 • Je wordt gebeld wanneer je afspraak op de praktijk niet doorgaat. Hoor je niets, dan verwachten we je op het afgesproken tijdstip.
 • De Centering Pregnancy gaat voorlopig niet door. De deelnemers hebben zoveel mogelijk een korte individuele (evt telefonische) controle op de geplande data van de groep.
 • Wil je vragen zoveel mogelijk telefonisch of per email sturen, zodat je zo kort mogelijk in de spreekkamer bent. We hebben telefonisch spreekuur (verloskundige) op ma-vr tussen 13:00 uur en 14:00, tussen 9:00 en 17:00 is de assistente bereikbaar (behalve lunchpauze tussen 12:30 en 13:30 uur), alles op ons vaste telefoonnummer 0418-640289.
 • We vragen je ALLEEN naar de controle te komen. Wanneer je partner of kinderen mee komen, wil je hen buiten of in de auto laten wachten.
 • Wacht als je vroeg bent nog even in de auto of in de zon op ons terras en zo kort mogelijk in de wachtkamer.
 • Blijf thuis en bel ons wanneer je verkouden bent, hoest, keelpijn hebt of koorts.
 • Wil je je handen wassen na binnenkomst wanneer je op de praktijk een afspraak hebt, er staat ook handalcohol.
 • Bloedprikken doen we voorlopig niet zelf. Je kunt terecht op een prikpost van het JBZ. Voorlopig is de prikpost aan de Gamersestraat in Zaltbommel nog geopend.
 • De afspraak voor de 20 weken echo plannen we liefst in tussen 18+0 en 19+0 weken zwangerschap.
 • Wanneer je verkouden bent, hoest, keelpijn hebt of koorts, kan de termijnecho of 20 weken echo niet plaatsvinden.

Bevalling

 • Ben je niet besmet met het Coronavirus, dan kun je op dit moment nog kiezen waar je wilt bevallen. Wanneer je geen medische indicatie hebt en poliklinisch wil bevallen, vragen we je toch een thuisbevalling te overwegen. We willen geen ruimte in het ziekenhuis innemen wanneer dit niet persé hoeft. Bovendien zijn er meerdere mensen werkzaam en is er een grotere kans op besmetting door contact en het je begeven in openbare ruimten, zowel voor jullie als voor ons als zorgverleners. Thuis bevallen is in Nederland echt veilig. Wij zijn er als verloskundigen voor opgeleid en gewend aan het toepassen van risicoselectie: wanneer is het veilig en verantwoord om thuis te blijven, wanneer vertrekken we naar het ziekenhuis. Kijk op de website deverloskundige wanneer je deze beslissing lastig vindt, maar heb vertrouwen in je lijf, in het proces en in onze begeleiding! 
 • Zolang je niet verkouden bent, hoest of koorts hebt, kun je evt gewoon in bad bevallen.
 • Behalve je partner mag er helaas niemand anders dan medisch personeel bij je bevalling aawezig zijn.
 • Wanneer je zelf besmet met het virus dan beval je onder leiding van de gynaecoloog in het ziekenhuis, in strikte isolatie. De hartslag van de baby wordt continue geregistreerd met CTG controle. Je partner mag wel bij je zijn, maar de kamer niet verlaten.
 • Ben je zelf niet ziek maar je partner wel (en is er een verdenking op het virus) dan mag hij/zij zowel thuis als (poli)klinisch bij de bevalling zijn. Je partner mag dan in het ziekenhuis alleen niet van de kamer en helaas ook niet mee naar de operatiekamer wanneer het een keizersnee zou worden.
 • De kraamverzorgende assisteert ons bij de bevallingen thuis en poliklinisch. Wanneer er iemand in het gezin ziek is (partner en/of kinderen) dan moeten de verloskundige en kraamverzorgende beschermende kleding dragen. Helaas krijgen zij dan na de bevalling kraamzorg op afstand. Er is dan wel dagelijks contact met de kraamverzorgende, maar dit zal veelal in de deuropening of door het raam zijn.
 • Wanneer je kindje op de couveuse-afdeling opgenomen moet worden, gelden de regels van de afdeling zelf. Vertrouw er op dat alle zorgverleners er hun uiterste best voor doen dat je als ouders zoveel mogelijk bij je kindje kunt zijn, liefst op dezelfde kamer, zelfs als je ziek bent. Alles onder de voorwaarde dat er ruimte en personeel beschikbaar is en de zorg verantwoord en veilig geboden kan worden!

Kraamtijd

 • Is er niemand ziek in je gezin dan ontvang je zolang de capaciteit dat toelaat, normale kraamzorg.
 • We komen in de kraamtijd in principe niet op kraamvisite, maar doen dit telefonisch of via beeldbellen. Wanneer het medisch noodzakelijk is doen we natuurlijk wel een thuiscontrole.
 • Wanneer jij ziek bent, je partner of een kind, dan moet de kraamverzorgende beschermende maatregelen treffen en ook zoveel mogelijk zorg en advies op fysieke afstand geven (>1,5 meter).
 • Het verzoek is om geen kraambezoek te ontvangen in de kraamweek, zolang de kraamverzorgende bij je in huis is.

We zouden onze zorg heel graag heel anders vormgeven, maar het kan niet en het mag niet. We kunnen ook écht geen uitzonderingen maken. We ontmoeten ook heel veel begrip en support; dat ontroert ons maar maakt ook dat we met heel veel liefde en toewijding ons werk blijven doen!! Verder blijven we verwijzen voor actuele info naar deverloskundige of het RIVM

Onze facebookpagina Verloskundig Centrum Bommelerwaard en Insagram: verloskundigenbommelerwaard

We hopen op jullie begrip voor deze situatie en hopen dat jullie en wij gezond blijven!

foto 2
Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid