coronavirus update 25 april 2020

Zaterdag 25 april 2020

Graag willen we je weer informeren over de huidige stand van zaken m.b.t. de aanpassingen in onze verloskundige zorgverlening om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We houden het advies aan van het RIVM, de landelijke Taskforce Covid-19 van onze beroepsorganisatie/KNOV en regionale afspraken met de verloskundige praktijken in de Coöperatie Verloskundigen ’s-Hertogenbosch e.o. en het ziekenhuis JBZ.

We houden het advies aan van het RIVM, de landelijke Taskforce Covid-19 van onze beroepsorganisatie/KNOV en regionale afspraken met de verloskundige praktijken in de Coöperatie Verloskundigen ’s-Hertogenbosch e.o. en het ziekenhuis JBZ

Draaiboek minimale zorgverlening

We willen je bedanken voor je begrip voor onze werkwijze volgens het draaiboek minimale zorg. We zijn hier op 16 maart mee gestart en wat was het wennen. Geen partner mee naar controles en echo’s, stoppen met de voorlichtingsavonden en Centering Pregnancy, geen groeiecho’s, heel veel telefonische controles en kraamvisites.. voor niemand leuk en het vraagt nogal wat (zelf)vertrouwen en vertrouwen in je eigen lijf wanneer je minder controles op de praktijk hebt.

Nog even de belangrijkste dingen op een rij:

 • De assistente is voor afspraken en vragen van maandag – vrijdag van 9:00-12:30 en van 13:30-17:00 uur bereikbaar op het vaste nummer van de praktijk 0418-640289.
 • Voor niet dringende vragen die je rechtstreeks aan de verloskundige wilt stellen, vragen we je op maandag t/m vrijdag tussen 13:00 en 14:00 uur te bellen naar het vaste nummer van de praktijk: 0418-640289.
 • Voor spoedgevallen zoals bloedverlies, bevallen, na de bevalling thuiskomen uit het ziekenhuis en problemen tijdens je kraamtijd kun je uiteraard de dienstdoende verloskundige bellen op ons spoednummer: 06-55752822.
 • Meld het bij ons wanneer je verkoudheidsklachten hebt of koorts, we verzetten je afspraak of nemen beschermende maatregelen wanneer we een controle doen op de praktijk of bij je thuis.
 • Kom alleen, zonder partner en kinderen, naar je controle op de praktijk, dit geldt ook voor de echo’s. Je kunt wel videobellen tijdens de echo, je partner kan evt wel buiten of in de auto wachten.
 • Was na binnenkomst je handen of gebruik desinfectans voor je handen (staat in de wachtkamer)
 • We maken momenteel geen pretecho’s, ook alle pretechobureau’s zijn gesloten (landelijk).
 • Heb je een afspraak op de poli in het ziekenhuis, ga dan ook alleen naar je afspraak. Wanneer het een uitgebreidere controle is op A5Noord, mag je partner wel mee.
 • Poliklinische bevallingen kunnen gewoon plaatsvinden in het ziekenhuis, maar een badbevalling wordt afgeraden ivm kans op overdracht van het coronavirus.
 • Naast je partner mag geen andere begeleider mee naar je bevalling. Ook bezoek mag je in het ziekenhuis niet ontvangen.
 • Ontvang geen of zo min mogelijk kraambezoek na je bevalling, in ieder geval NIET op het moment dat de kraamverzorgende in huis is. Overweeg ‘raamvisite’ en laat je familie en vrienden je baby door het raam zien, waarbij ze eventueel wel even in je tuin verblijven.

We zijn heel blij dat na de persconferentie van afgelopen week er wat verruiming mogelijk is in onze verloskundige zorgverlening. Samengevat:

 • Bij aanmelding van een nieuwe zwangerschap plannen we vanaf dinsdag 28 april weer een echo in rond 7-8 weken. Een termijn echo wordt ongeveer 3 weken daarna ingepland, maar is dus niet meer de allereerste echo.
 • We doen een telefonische controle rond 24 weken.
 • We doen één kraamvisite tijdens de kraamtijd (ipv alleen telefonisch/op indicatie).
 • Het is weer mogelijk om een afspraak in te plannen om een spiraal te laten plaatsen wanneer je bij ons in zorg bent geweest tijdens de zwangerschap/bevalling/kraamtijd.
 • Een overzicht van de standaard controles in deze tijd vind je in de andere bijlage bij dit nieuwsbericht onderaan de pagina.

Centering Pregnancy

We kunnen niet fysiek met de groepen van Centering Pregnancy bij elkaar komen, maar doen dit met Zoom videobellen, dat gaat heel goed! We zijn heel blij zo toch deze prachtige vorm van zwangerschapszorg te kunnen aanbieden. We starten de komende tijd gewoon nieuwe groepen en hopen dat we na een aantal online sessies over niet al te lange tijd weer bij elkaar te komen en de controles voorafgaand aan de groepsbijeenkomst uit te voeren. De eerstvolgende groep start op vrijdag 15 mei 2020 en is voor wie is uitgerekend tussen 1 november en 15 december 2020, kijk hier voor alle data en info.

Einde zwangerschapsverlof

Binnenkort gaat onze collega Sanne Jansen weer aan het werk, haar verlof loopt af op 1 mei. Sanne is in december bevallen van haar derde zoontje Jelle en heeft veel zin om weer aan de slag te gaan in de verloskunde! Sanne zal gewoon weer in het dienstrooster meedraaien en ook de Centering groepen weer begeleiden. Esther Kolthof stopt met cobegeleider zijn bij Centering Preganancy. We zijn blij dat Milou Trietsch nog een tijdje blijft waarnemen, zolang Lydia Gambier nog afwezig is. Het is nog niet duidelijk wanneer Lydia haar werkzaamheden weer kan oppakken.

Online community zwanger en het coronavirus

Een community is een videobijeenkomst van maximaal 15 vrouwen die gedurende drie weken 90 minuten online bij elkaar komen. De communities zijn een tijdelijk programma ten tijde van corona voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen die zich nu extra zorgen maken of angstig zijn (piekeren, slecht slapen, niet meer naar buiten durven, je geïsoleerd voelen en voortdurend stress ervaren). De community wordt begeleid door een verloskundige en een psycholoog die ervaring hebben met het behandelen van psychische klachten bij zwangere vrouwen en kraamvrouwen. Zij hebben direct contact met een arts van de GGD en geven voorlichting op basis van kennis en advies van de RIVM. De communities zijn een tijdelijk programma ten tijde van corona voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen die zich nu extra zorgen maken of angstig zijn (piekeren, slecht slapen, niet meer naar buiten durven, je geïsoleerd voelen en voortdurend stress ervaren). Het project is gestart op 23 maart jl. in Amsterdam en wordt voortdurend doorontwikkeld en uitgerold naar andere regio’s in Nederland. We verwachten begin mei iedereen te kunnen informeren over de start in onze regio.

Werk, zwangerschap en corona

We krijgen veel vragen van zwangeren die in de zorg of het onderwijs werken. In het algemeen geldt dat je als zwangere niet een hogere kans hebt om ernstig ziek te worden door het corona virus, zwangere vrouwen zijn niet aangemerkt als kwetsbaar voor COVID-19 door het RIVM. Als zwangere staat het je vrij om het gesprek met je werkgever aan te gaan over werkzaamheden die een negatief effect op je gezondheid kunnen hebben. Meer informatie vind je hier.

Huiselijk geweld en kindermishandeling

Niet een leuk onderwerp, maar we willen hier toch graag aandacht aan besteden. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn ingrijpende maatregelen genomen. Mensen werken en leven daardoor meer thuis, hebben minder sociale contacten, minder afleiding en kunnen onzekerheid hebben over hun inkomen. Dat kan betekenen dat de spanningen thuis oplopen, wat de kans op fysiek, psychisch of seksueel geweld vergroot. Nu mensen elkaar minder treffen, blijft huiselijk geweld vaker verborgen. In deze uitzonderlijke tijd is het daarom extra van belang dat mensen iets doen. Een kleine stap kan al een groot verschil maken. Zowel voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld als voor mensen in hun omgeving. Vandaag, zaterdag 25 april start een landelijke campagne van de Ministeries van Volksgezondheid en Justitie&Veiligheid. Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ helpt deze campagne slachtoffers en omstanders in actie te komen bij huiselijk geweld. Op de website www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl kun je concrete tips en adviezen vinden over wat gedaan kan worden bij signalen van kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling. Je kunt in deze corona-tijd, net als anders, 24/7 (anoniem) bellen met Veilig Thuis via 0800-2000. De campagnewebsite geeft daarnaast informatie over andere hulplijnen waar mensen gebruik van kunnen maken.

Verder nieuws

Lees de landelijke nieuwberichten die de over de verloskundige zorg gaan op de landelijke voorlichtingswebsite van verloskundigen. Lees zo nu en dan actuele berichten op de website van het RIVM. Check ook onze website regelmatig! Je kunt op onze website ook een berichtje achterlaten in ons gastenboek. (graag, leuk!) Onze facebookpagina: Verloskundig Centrum Bommelerwaard Instagram: verloskundigenbommelerwaard We vinden het heel leuk om foto’s toegestuurd te krijgen van je baby, van raamvisite of gewoon mooie plaatjes van jullie kindje, je kunt deze mailen naar info@verloskundigcentrumbommelerwaard.nl of appen naar de diensttelefoon 06-55752822. Vermeld daar ook even bij of we je foto voor een berichtje FB of insta mogen gebruiken!

We danken jullie weer voor je begrip voor huidige situatie en hopen dat jullie en wij gezond blijven! Kijk hier voor tips om zo gezond en fit mogelijk te blijven. In de bijlage (onder aan deze pagina) vind je het aangepaste schema verloskundige zorg, dit schema gaat in op 28 april 2020. We doen ons best onze zorg zo goed en persoonlijk mogelijk te geven en beantwoorden graag je vragen. Bel of mail ons gerust wanneer je je onzeker voelt of behoefte hebt aan het uiten van je zorgen, we staan graag voor je klaar! 

corona5
Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid