Coronavirus update 11 mei 2020

Woensdag 20 mei 2020

Naar aanleiding van de versoepelingen die onze premier afgelopen woensdag heeft aangekondigd heeft onze beroepsgroep, de KNOV, met de andere beroepsgroepen uit de geboortezorg overleg gehad over wat er aan versoepelingen kan worden georganiseerd binnen de zorg die wij jullie geven. Om deze versoepelingen te kunnen invoeren dienen wij ons aan de geldende adviezen te houden, dus indien mogelijk 1,5 meter afstand, zwangeren en partners met klachten blijven thuis en we blijven de contactmomenten beperken.
 
De afgelopen maanden hebben wij veel gevraagd van jullie, daar zijn wij ons zeker van bewust. Het heeft echter wel geleid tot het kunnen blijven geven van de noodzakelijke verloskundige zorg. Nauwelijks zieke collega’s en zwangeren, iets waar wij heel blij mee zijn.  Omdat wij het belangrijk vinden dat wij deze zorg ook de komende maanden kunnen blijven geven gaan we per 11 mei werken volgens deze nieuwe afspraken.
 
Nieuwe afspraken per 11 mei

  • Onze regionale afspraak is dat partners weer mee mogen bij de echo’s.
  • Er wordt een groeiecho ingepland tussen 30 en 32 weken.
  • Wanneer de groeiecho niet heeft plaats gevonden kunnen we deze niet alsnog uitvoeren na 33 weken. We bieden je wél de mogelijkheid een afspraak te maken voor een pretecho van 15 min voor gereduceerd tarief.
  • Intakegesprek blijft, indien mogelijk, telefonisch
  • Nacontrole vindt ook meestal telefonisch plaats - Vanaf vandaag, 11 mei worden de zwangeren ingepland volgens het vorige controleschema waarbij de vraag wel blijft: kom zo veel mogelijk alleen en zonder kinderen.
  • Tijdens de thuisbevalling mogen er twee mensen bij zijn, naast verloskundige, kraamzorg en eventueel student. 
  • In de kraamperiode zullen er minimaal twee fysieke kraambedcontroles worden ingepland.
  • Spiralen worden weer geplaatst, een gesprek over anticonceptie vind telefonisch plaats.
  • Centering Pregnancy blijft voorlopig plaatsvinden via Zoom
  • Voorlichtingsavonden gaan voorlopig fysiek nog niet van start.  

 
Onze verloskundigenpraktijken werken samen met Jeroen Bosch Ziekenhuis in het VSV@verlosdenbosch. Samen met onze collega’s uit het ziekenhuis wordt er ook steeds gekeken wat er mogelijk is aan versoepelingen binnen het ziekenhuis, wezenlijk anders dan binnen een verloskundigenpraktijk. Zij zijn bezig met het opschalen van de medisch noodzakelijke zorg, dit betekent dat afspraken binnen verloskundigenpraktijken kunnen afwijken van afspraken binnen het ziekenhuis. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Bij iedere zwangere kunnen er andere afwegingen worden gemaakt!  
 

Met deze versoepelingen hopen wij tegemoet te komen aan de wens die leeft. Deze bijzondere periode in jullie leven beleef je het liefste samen. Wanneer de komende weken blijkt dat er door deze versoepelingen meer besmettingen zijn, zijn wij genoodzaakt de zorg weer te minimaliseren. Wij vragen dan ook aan jullie om bewust om te gaan met de ruimte die er nu is. Pas de hygiënemaatregelen toe en kom zo veel mogelijk alleen!   
 
Online Community 

We begrijpen het heel goed wanneer je in deze periode met alle maatregelen rondom het Coronavirus je weleens angstig en onzeker kunt voelen en je veel behoefte hebt hier met zorgverleners en andere zwangeren over te praten. Daarom is er een online community opgezet, georganiseerd vanuit ons Verloskundig Samenwerkings Verband VSV @verlosdenbosch. Dit vindt online plaats, in groepen van ongeveer 7 zwangere vrouwen. Elke groep wordt begeleid door een duo uit ons netwerk, dat kan bestaan uit een verloskundige, jeugdverpleegkundige, psychisch begeleider en/of gynaecoloog. Je kunt je hiervoor aanmelden via de website van ons verloskundig netwerk, in de bijlage vind je de flyer met meer informatie.

Voorlichtingsavond JBZ

Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen, raden wij je aan een voorlichtingsavond bij te wonen. De voorlichtingsavonden in het JBZ vinden digitaal plaats. Je kunt meedoen aan een Webinar, je krijgt dan de informatie in een soort Live-filmpje waarbij er ook gelegenheid is om vragen te stellen. Je moet je hiervoor wel even aanmelden via de website van het JBZ. De eerstvolgende is aanstaande donderdagavond! Voor de webinars die daarna gepland zijn kun je je later aanmelden, de data vind je op de website van het JBZ.
 
Voorgaande nieuwsbrieven De voorgaande nieuwsbrieven en het controleschema van Verloskundige zorg tijdens Covidpandemie, vind je terug op onze website onder Nieuws.
 
We danken jullie weer voor jullie medewerking en begrip!

virus6
Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid