prenatale screening

Wanneer je zwanger bent, komen er waarschijnlijk allerlei vragen in je op rondom de gezondheid van je kindje. Natuurlijk hopen jullie op een gezonde baby. We stellen je aan het begin van de zwangerschap de vraag: Willen jullie meer weten over de screening op het down-, edwards- en patausyndroom? Deze syndromen zijn chromosoomafwijkingen waar in de zwangerschap onderzoek naar gedaan kan worden.  Wanneer je meer informatie wilt over deze testen, plannen we daarvoor een counselingsgesprek in, meestal aansluitend aan de termijnecho rond 10 weken.

NIPT

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test), een bloedonderzoek waarbij in jouw bloed erfelijk materiaal van de baby opgespoord kan worden dat onderzocht wordt op chromosoomafwijkingen. 

Voor de test geldt een eigen bijdrage, kijk hier voor actuele informatie daarover. Wanneer je de NIPT laat uitvoeren, doe je automatisch mee aan de Trident Studie, een wetenschappelijk onderzoek naar de betrouwbaarheid van de testen. De bloedafname voor het onderzoek van de NIPT vindt plaats op de prikposten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ).

Kijk hier voor een folder over de NIPT in het Nederlands, Engels, Pools, Arabisch of Turks.

13 en 20 weken echo

Ook het laten maken van de 13 weken echo (ETSEO) en 20 weken echo  (SEO) hoort bij prenatale screening. Bij deze uitgebreide echo kijkt een echoscopist of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een uitgebreid medisch onderzoek, daarom stellen wij het op prijs wanneer je geen kleine kinderen meeneemt naar deze afspraak.  Je kiest er zelf voor of je dit onderzoek wilt laten uitvoeren of niet. Deze echo wordt wel vergoed door je zorgverzekeraar. Kijk hier voor meer informatie over de echo's.

GUO

Wanneer er een aangeboren en/of erfelijke afwijking voorkomt bij jou zelf, je partner of een eerder kindje van jou/jullie of je partner, vindt er soms een nog specifieker onderzoek plaats in het ziekenhuis, de GUO of Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek. Soms gaat hier een gesprek met de gynaecoloog of een klinisch geneticus (over de erfelijkheid) aan vooraf. De GUO is het meest uitgebreide echo onderzoek dat mogelijk is en wordt ook uitgevoerd als er een vermoeden bestaat op een afwijking van je kindje n.a.v. eerder onderzoek. Deze echo vindt altijd plaats in het ziekenhuis.

Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid