centering zwangerschap

Naast de gewone individuele zwangerschapscontroles, bieden wij Centering Zwangerschap (voorheen: Centering Pregnancy) aan. Een bijzondere vorm van zwangerschapsbegeleiding, waar inmiddels in Nederland al veel ervaring mee is opgedaan. Lees onder aan deze pagina het artikel uit Het Kontakt van 8 juli 2017 over de start van Centering in onze praktijk en een artikel van september 2018 over de geboorte van de 50e baby bij een moeder die aan Centering bij ons in de praktijk heeft meegedaan.

Wat is Centering Zwangerschap?

In plaats van korte één op één controles (15 min.) op het spreekuur tijdens de zwangerschap, is de zorg op de Centering manier uitgebreider en interactiever. Samen met 8-12 andere vrouwen met een vergelijkbare zwangerschapsduur, combineren we je zwangerschapscontroles (bloeddruk, groei van de baby, hartslag, etc.) met voorlichting over onderwerpen én gesprekken over wat je bezighoudt tijdens je zwangerschap. Dit gebeurt tijdens 9 bijeenkomsten van 2 uur, geleid door twee zorgverleners. De verloskundige zorg wordt gewoon aan je verzekering gedeclareerd als je aan Centering Zwangerschap meedoet, net als wanneer je op het spreekuur komt. Er komen dus voor jou geen extra kosten bij. We ontvangen van de Gemeente Zaltbommel een subsidie voor de extra kosten die we maken.

Het blijkt dat zwangeren zelf groepszorg leuker vinden en steun bij elkaar vinden. Daarnaast leer je je gezondheid beter in de gaten te houden doordat je veel actiever betrokken wordt bij het uitvoeren van de medische controles. Natuurlijk blijft het naast de zorg in de groep altijd nog mogelijk een extra afspraak te maken op het reguliere spreekuur als je dat wenst of wanneer het nodig is. Ook je echo-afspraken vinden individueel plaats.

Nadat rond 8 weken je intake heeft plaatsgevonden begint Centering Zwangerschap, meestal tussen 12 en 18 weken zwangerschap. Wanneer de 9e bijeenkomst heeft plaatsgevonden ga je ongeveer de laatste maand van je zwangerschap in en krijg je tot je bevalling wekelijks een controle op het gewone spreekuur. Ook zijn de echo's en bloedafnames individueel. Na de bevalling is de laatste bijeenkomst mét de baby's, deze wordt gepland als de laatste baby uit de groep is geboren.

Voordelen

Doordat je samenkomt met andere zwangeren hebben we veel meer tijd voor je: je kunt rekenen op 17 uur meer voorlichting dan wanneer je kiest voor onze reguliere zorg die één op één wordt gegeven!  We kunnen daardoor niet alleen meer onderwerpen aan bod laten komen, maar ook meer horen over wat jij belangrijk vindt en wat je bezighoudt. Onderzoek wijst uit dat Centering bijdraagt aan meer vertrouwen tijdens je zwangerschap, de bevalling en in je rol als moeder.

Partners

Bijeenkomst 5 en 6 gaan over de bevalling, de partners worden dan ook uitgenodigd. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt gezamenlijk besloten of en wanneer partners meedoen. Daarnaast kan je partner altijd het eerste half uur mee, om kennis te kunnen maken met deelnemers (en partners) van de groep én om het hartje van de baby te horen.

Data

De bijeenkomsten zijn altijd op een vaste dag en op een vast tijdstip (geen wachttijd in de wachtkamer) en zijn vooraf bekend voor de hele zwangerschap: handig voor in je agenda! Wij hebben, indien gewenst, voor je werkgever een brief met uitleg over Centering Zwangerschap. Een werkgever is verplicht om (doorbetaald) vrij te geven om een verloskundige hulpverlener te bezoeken. Dit geldt ook voor Centering Zwangerschap. 

Groep H 2022 (uitgerekend tussen 1 mei 2023 en 10 juli 2023)
Woensdag 9:00 - 11:00 uur: 14 december, 11 januari, 8 februari, 22 februari, 8 maart, 22 maart, 5 april, 19 april, 3 mei. Begeleider: Milou, co-begeleider: Linde.

Groep G 2022  (uitgerekend tussen 13 maart 2023 en 1 mei 2023)  Vrijdag 9:00 - 11:00 uur:  7 oktober,  4 november, 2 december, 23 december, 6 janurari, 20 januari,  3 februari, 17 februari, 3 maart. Begeleider: Sanne, co-begeleider: Linde. 

Groep F 2022 (uitgerekend tussen 6 februari 2023 en13 maart 2023)
Donderdag 9:00 - 11:00: 1 september, 29 september, 20 oktober, 10 november, 24 november (met partner), 8 december (met partner), 22 december, 5 januari en 19 januari. Begeleider: Mariëtte, co-begeleider: Linde. 

Groep E 2022 (uitgerekend tussen 25 december 2022 en 5 februari 2023) Woensdag 9:00 - 11:00 uur: 20 juli, 17 augustus, 7 september, 28 september, 12 oktober (met partner), 26 oktober (met partner), 9 november, 23 november en 7 december. Begeleider: Milou, co-begeleider: Linde

Je kunt je telefonisch of per mail aanmelden bij onze assistente.Klik hier voor meer info over Centering Zwangerschap, inclusief een filmpje.

We zijn erg blij dat we deze vorm van zwangerschapsbegeleiding kunnen aanbieden, misschien wel betere verloskundige zorg. We denken dat je geen spijt krijgt van je keuze om mee te doen en weten zeker dat je er leuke contacten aan overhoudt!

WELKOM

 

Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid