ongewenst zwanger

Hier vind je informatie die jou hopelijk verder helpt in je keuzeproces nu je zwanger bent maar op het punt staat grote beslissingen te nemen, die gaan over jouw eigen leven en dat van je kindje, hoe klein het ook nog is. We adviseren je: bespreek je gevoelens met je partner/vriend/verwekker. Als dat niet gaat, neem iemand anders uit je omgeving of je huisarts  in vertrouwen en blijf niet alleen rondlopen met je onzekerheid of angsten. Ook mag je bij ons in de praktijk een afspraak maken om over je overwegingen te praten. We kunnen je evt doorverwijzen als je wat intensiever begeleiding nodig hebt in je keuzeproces of wanneer je ondersteuning nodig hebt bij het informeren van je omgeving.

Bij Siriz kun je een (eventueel anoniem) gesprek hebben over de twijfels die je hebt, dit kan door te bellen, chatten of whatsappen. Je kunt door hen begeleid worden in het keuzeproces.

Bij FIOM kun je ook in gesprek gaan en veel info krijgen over afbreken van je zwangerschap, maar ook wat de mogelijkheden zijn als je je zwangerschap voortzet. Ook kun je hier een heel duidelijk boekje downloaden over de besluitvorming en verwerking van een afbreking van de zwangerschap.

Hopelijk is je zwangerschap ontstaan in een fijne relatie, dan probeer je een beslissing zoveel mogelijk samen te nemen en deel je de verantwoordelijkheid. Wanneer je situatie anders is, kan de zwangerschap veel spanning en stress opleveren. Omdat een man niet degene is die zwanger is en hij dus uiteindelijk geen beslissing kan en mag nemen over de zwangerschap, kan het gesprek over de keuze en gevoelens die daarbij komen best ingewikkeld zijn. Hier meer info vanuit het perspectief van de partner.

Bedenktijd

Wanneer je zwangerschap niet gewenst is, hangt het van de termijn af wat de mogelijkheden zijn als je een afbreking overweegt. Zorg dat je een echo hebt gehad om zeker te zijn van de termijn. Als je langer dan 6 weken en 2 dagen zwanger bent (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie of conform de echometing), geldt de wettelijke bedenktijd van 5 dagen. Dit betekent dat er tussen het eerste gesprek met een arts en de behandeling 5 volle dagen moeten zitten. Als je bij je huisarts bent geweest, neem je de verwijsbrief mee naar de kliniek. Op deze brief moet duidelijk de datum van het bezoek aan de huisarts staan en de handtekening van de huisarts. Ben je niet bij je huisarts (of andere arts) geweest, dan geldt het gesprek in de kliniek als eerste gesprek.

Meer informatie over het keuzeproces rondom het afbreken van de zwangerschap vind je op abortus-info en op de website van het Vrouwen Medisch Centrum in 's-Hertogenbosch, klik hier voor andere locaties in Nederland.

De keuze om je zwangerschap wel of niet voort te zetten kan vreselijk ingewikkeld en moeilijk zijn. We wensen je heldere gedachten en een goed en zeker gevoel over je beslissing, waar je ook op uit komt. Wanneer je besluit je zwangerschap voort te zetten, gaan wij er als verloskundigen  voor je zijn en willen we je helpen je zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van een kindje. Met jou gaan we naar ondersteuning zoeken waar je dit nodig hebt.

 

 

 

Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid