JOUW ZWANGERSCHAP, WEEK VOOR WEEK
ZORGPAD
EERSTE ECHO
8 weken
Spannend, de eerste echo staat ingepland! Hét moment waarbij je voor het eerst het prille leven in je buik ziet en is er vaak al een kloppend hartje te zien. Soms blijkt dat je minder ver zwanger bent dan je dacht en kunnen we nog geen hartje zien kloppen.
Bij deze echo wordt:
- gekeken of het een vitale zwangerschap is (of er een hartje klopt)
- gekeken of we 1 of meerdere vruchtzakjes en/of embryo’s zien
- gekeken of de zwangerschap op de goede plek zit en het geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap is
- gemeten of het embryo en de vruchtzak qua groei passen bij wat we zouden verwachten bij je zwangerschapsduur.
Ook maak je kennis met een van onze verloskundige en gaan we het hebben over jouw gezondheid, die van je partner, eventuele andere kinderen en familieleden. We bespreken je menstruatiecyclus, medicijngebruik, leefstijl en BMI (meten en wegen). Elke controle meten we je bloeddruk en onderzoeken we de groei van je buik en we luisteren daarbij altijd naar de harttonen van jullie baby.
Daarnaast komen er ook wat formaliteiten aan bod. Tijdens het intakegesprek vragen en geven we veel informatie, daarom is het belangrijk dat ook je partner (of iemand anders) aanwezig is.
Rond de 10 of 11 weken maken we de termijnecho. Bij deze echo wordt:
- de precieze duur van de zwangerschap bepaald. De afmetingen van de baby geven een nauwkeurige indruk hoe ver de zwangerschap gevorderd is.
- de uitgerekende datum vastgesteld.
Soms zien wij tijdens de echo iets wat kan wijzen op een aangeboren afwijking. In dat geval verwijzen we je naar een van de ziekenhuizen in de regio. Wil je dat van tevoren niet weten, meld dit dan voor het onderzoek even aan de verloskundige.
Met de uitgerekende datum kunnen wij een zwangerschapsverklaring klaarzetten op mijnjbz. Daarmee kan je werkgever een zwangerschapsuitkering aanvragen. Je kunt de verklaring aan de assistente vragen.
Tijdens je zwangerschap kun je kiezen voor een aantal onderzoeken naar mogelijke aangeboren afwijkingen. Dit noemen we prenatale screening. Na de termijnecho zullen we je een uitgebreid gesprek voor aanbieden. Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt. In het counselingsgesprek bespreken we de volgende onderzoeken: De NIPT, 13 weken echo en 20 weken echo.
Ook krijg je een bloedonderzoek na je termijnecho. Dit gebeurt om te kijken wat je bloedgroep is. En of er stoffen in je bloed zitten waar je baby ziek van kan worden. Er kunnen bijvoorbeeld bepaalde antistoffen in je bloed zitten. Als je dit op tijd weet, kun je je laten behandelen. Zo zorg je dat je baby niet ziek wordt. Ook kun je bloedarmoede hebben of te veel suiker in je bloed. Het bloedonderzoek gebeurt alleen als je dat goed vindt. En kan in onze praktijk tegelijk afgenomen worden met de NIPT.
De 13 weken echo is een medische echo, het doel van deze echo is het vroeg opsporen van lichamelijke afwijking bij jouw baby. Er wordt gekeken naar onder andere de schedel, het hartje, de armen en benen, de nekplooi, de placenta en het vruchtwater.
Er zijn 3 uitslagen mogelijk: een goede uitslag, een uitslag die direct aandacht behoeft of niet alles is goed te beoordelen. Wanneer in het laatste geval de echoscopisch geen verdenking heeft op een aangeboren afwijking, wordt het onderzoek niet herhaald. Natuurlijk wordt wel de 20 weken echo aangeboden. De 13 weken echo vervangt niet de 20 weken echo, maar ze vullen elkaar juist aan. Bij 13 weken is het kindje nog erg klein, ongeveer 7,5 cm. Nog niet alles is zichtbaar. Bij 20 weken is het kindje gegroeid en verder ontwikkeld.
Je krijgt bij de counseling informatie over het onderzoek en de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 weken echo.
De echoscopist kan niet zeggen of jouw kind een jongen of een meisje is. Hiervoor kun je apart een pretecho inplannen.
Je kunt de 13 weken echo laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap (weken + dagen).
Je kunt ook kiezen om mee te doen aan Centering Zwangerschap. Rond de 16e week zal ook je eerste bijeenkomst zijn. Deze 9 gezellige groepsbijeenkomsten zitten boordevol waardevolle informatie.
Je kunt de 20 weken echo laten doen van week 18+3 tot week 21+3 van je zwangerschap (weken + dagen). Het liefst laat je de echo doen in week 19 zodat mochten er lichamelijke afwijkingen gezien worden
Je bent nu over de helft van je zwangerschap. Rond de 24e zwangerschapsweek controleren we weer je bloeddruk en willen we de groei van de baby voelen in je buik. Natuurlijk luisteren we ook naar het hartje van de baby.
Dit is een goed moment om je voor te bereiden op de komst van de baby. Je kunt je inschrijven voor ons bevallingsconsult. Het is een interactieve avond waarbij wij jou en je partner informatie geven over onder andere weeën en vruchtwater, baringshoudingen, thuis- of ziekenhuisbevalling, pijnstilling en voeding voor je kindje.
We bespreken rond deze tijd ook de keuze voor flesvoeding of borstvoeding. Waarin we aandacht besteden aan de voeding die jij straks aan je kindje wil gaan geven. Wens je borstvoeding te geven? Je kan bij ons een borstvoedingscursus volgen!
Tijdens deze controle wordt er extra aandacht besteed aan de waarneembaarheid van de bewegingen van je kindje. Wist je dat je je kindje vanaf 28 weken dagelijks zou moeten voelen bewegen?
Ben je nieuwsgierig naar jullie kindje? Tussen de 28 en 30 weken is het mooiste moment om een 3D/4D echo te laten maken. Leuk om te zien of je al wat herkent van jezelf.
Ook nemen we nog een keer bloed bij je af om je ijzergehalte te controleren. Op indicatie kan het zijn de we je vragen om een suikertest te doen (OGTT), en als je een negatieve rhesus factor hebt, onderzoeken we je bloed op de aanwezigheid van antistoffen.
Tijdens deze echo wordt het hoofdje, de buikomvang, de beenlengte en het hoeveelheid vruchtwater opgemeten. Ook kom je weer voor een controle waarbij we je bloeddruk meten en het hartje luisteren.
Bevallen… Je kijkt er reikhalzend naar uit of je ziet er als een berg tegenop. Aan de ene kant is de bevalling de finish van je zwangerschap, aan de andere kant is dit het begin van een totaal nieuwe fase, waarin kennismaken met je kindje en in het ouderschap groeien centraal staan.
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat is ook de reden dat wij rond de 34 zwangerschapsweek deze controle de belinstructies doornemen en de mogelijkheid bieden om geboortewensen door te nemen.
Zo gaan we samen naar een bevalling, zoals jij die voor ogen hebt. Als één sterk team. Met jou, je partner, de verloskundige en de kraamverzorgende.
Je hebt verlof! Neem je rust, zoek ontspanning en zorg ervoor dat je voldoende slaap pakt. Maak tijd voor jezelf, zodat je dingen kunt doen die jij leuk vindt. Regel de laatste voorbereiding voor de komst van je kindje, zoals babykleertjes wassen/strijken, kasten inrichten en het geboortekaartje uitkiezen.
In de laatste weken van de zwangerschap blijven de controles belangrijk. Tijdens de controle wordt je bloeddruk gemeten, opnieuw gevoeld hoe de baby ligt en of de baby al wat dieper in je bekken is ingedaald.
We gaan ervoor zorgen dat je tijdens de komende controles de overige verloskundigen van ons team ontmoet. Zo leer je ze vóór de bevalling allemaal kennen. Dit vinden we belangrijk, omdat één van de verloskundigen van het team de bevalling zal begeleiden. Je mag vanaf 37 weken thuis of in het ziekenhuis onder onze begeleiding bevallen.