Heb je een kinderwens en wil je jezelf goed voorbereiden op je zwangerschap? We adviseren je graag tijdens ons kinderwensspreekuur. We kijken naar jouw situatie en medische achtergrond en geven je persoonlijk advies. Bijvoorbeeld over het stoppen met anticonceptie, over je vruchtbaarheid, gezonde voeding en wat je beter kunt laten, zoals roken en alcohol. Ook kijken we of er bepaalde ziekten voorkomen in je familie.
We raden ook aan om samen met je partner te komen naar het spreekuur. Want ook zijn leefstijl en gezondheid zijn van invloed op de zwangerschap, lees hier meer over op de volgende website: deverloskundige.nl.
Wil je graag een afspraak om jullie kinderwens te bespreken, vul dan het onderstaande formulier in. De assistente neemt contact met jullie op om een afspraak in te plannen.
Het kinderwensspreekuur wordt in de meeste gevallen vergoed door de verzekeraar.
Welke vragen komen aan bod bij het Kinderwensspreekuur?
- Je menstruatiecyclus: wanneer ben je vruchtbaar?
- Jouw gezondheid en die van je partner: zijn er ziektes, bijzondere leefgewoontes en wat is je voedingspatroon?
- Erfelijke en/of aangeboren ziektes en afwijkingen bij jezelf, je partner, een eerder kindje of familieleden: welke risico’s zijn er?
- Roken, alcohol en medicatie: wat zijn mogelijke gevolgen en hoe kun je die voorkomen?
- Werk en zwangerschap: hoe blijf je in balans?
- Voeding en voorkomen van infecties: wat kun je beter niet eten en wat juist wel?
- Hoe verliep je vorige zwangerschap?
- Zijn er psychische problemen?
LEES ALVAST MEER OVER:
Wil je zwanger worden, begin dan met het slikken van foliumzuur (0,4 mg = 1 tablet per dag). Het is van belang dat je hiermee probeert te starten vanaf 4 weken voordat je zwanger wordt. Dit is zonder recept te koop bij de drogist of apotheek. Foliumzuur (vitamine B11) helpt bij een goede ontwikkeling en verkleint de kans dat je kindje wordt geboren met een neuraalbuisdefect (open rug, open gehemelte/schisis). Blijf foliumzuur slikken tot de 10e week van je zwangerschap.
Wanneer je een vitaminepreparaat slikt dat is afgestemd op de zwangerschap en de borstvoedingsperiode krijg je deze hoeveelheid foliumzuur al binnen. Het is dan niet nodig om daarnaast ook nog losse foliumzuurtabletten te slikken.
Let op: de aanbevolen dosis is hoger (namelijk 5 mg) wanneer je medicijnen gebruikt tegen epilepsie, zwanger bent van een tweeling of eerder een kind hebt gekregen met een neuraalbuisdefect.
Meer weten over foliumzuur? Kijk op voedingscentrum.nl
Overleg vóór je zwangerschap met je arts of apotheker of je je medicijnen veilig kunt gebruiken wanneer je zwanger wilt worden. Als dat niet zo is, kun je in overleg met de arts stoppen met de medicijnen of overgaan op een ander middel dat wel veilig is voor de baby.
Paracetamol 500 mg zonder coffeïne kun je gebruiken, met een maximum van 6 tabletten per dag. Dit echter niet langer dan een aantal dagen achtereen en alleen als het echt nodig is.
Ook veel middelen tegen maagzuur kun je zonder problemen gebruiken, overleg wel met de apotheek.
Het is goed om eventuele psychische problemen (ook als dat in het verleden is geweest) al voordat je zwanger bent met een verloskundige te bespreken, zodat je de begeleiding krijgt die je nodig hebt. Er komt veel op je af in de periode dat je zwanger bent en na de bevalling. Een goede voorbereiding helpt om in balans te blijven in deze periode! Wanneer je al begeleiding krijgt voor psychische problemen, bespreek dan met je therapeut of coach dat je zwanger wilt worden. Medicatie kan dan eventueel ook aangepast worden.
Wil je meer weten over wat je kunt doen met psychische problemen? Klik hier voor meer informatie.
Rook je? Dan duurt het vaak langer om zwanger te worden. Roken maakt je namelijk minder vruchtbaar. Als je 15 sigaretten per dag rookt, halveer je de kans om zwanger te raken. Ook heb je meer kans op een miskraam als je rookt.
Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar. Een rokende man heeft namelijk minder zaadcellen in zijn sperma. Bovendien zijn de zaadcellen afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. In het algemeen geldt: hoe meer jullie roken, hoe langer de zwangerschap op zich laat wachten.
Wil je stoppen met roken? Heel goed! Kijk op de website rokeninfo.nl of vraag om hulp bij je huisarts. Vaak wordt stoppen met roken hulp vergoed door de zorgverzekering.
Alcohol kan jouw eicellen en de spermacellen van je partner beschadigen. Daardoor worden jullie minder vruchtbaar. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe ernstiger de gevolgen. Je kunt de risico′s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken, voordat je zwanger wordt.
Op de volgende plekken kun je terecht voor hulp en informatie: alcoholenzwangerschap.nl alcoholinfo.nl
AANMELDEN KINDERWENSSPREEKUUR