Skip to content

Met de geboorte van je kindje is de kraamtijd begonnen! Deze periode staat in het teken van het herstellen van de bevalling, je lichaam rust gunnen, voor de eerste verwerking van je ervaringen en gedachten rondom de bevalling, het leren kennen van je kindje en wennen aan het ouderschap. Een mooie en bijzondere, maar vaak ook intensieve tijd.

Onze zorg houdt niet op na je bevalling! De eerste 6 weken staan we nog altijd voor jullie klaar. Wij ondersteunen jullie graag en komen de eerste 8 dagen regelmatig langs en/of bellen je om te zien hoe jij herstelt en hoe het met jullie baby gaat. We zijn in deze periode het vaste aanspreekpunt bij vragen en problemen. En geven wij voorlichting over de kraamtijd en periode na de kraamtijd. Je mag ons in de kraamtijd altijd rechtstreeks op de spoedlijn bellen. De zorg in de kraamtijd valt onder de basisverzekering en wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

KRAAMZORG

Tijdens de eerste 8 dagen is de kraamverzorgende je steun en toeverlaat. Zij helpt jullie voor je kindje te gaan zorgen, begeleidt je bij borstvoeding geven of leert je kunstvoeding klaar te maken, voert verschillende medische controles uit die zij vastlegt in een Zorgplan en zorgt voor de basis van je huishouden. Onze samenwerking met de kraamverzorgende is intensief, de eindverantwoordelijkheid voor de medische zorg ligt bij ons als verloskundigen.

Meldt je op tijd aan bij een kraambureau of zzp kraamverzorgende. Omdat de bureau’s snel vol zitten, raden wij aan je redelijk op tijd aan te melden, in ieder geval voordat je 20 weken zwanger bent. Bijvoorbeeld bij:

We raden het af om je bij meerdere bureau’s aan te melden om meer kans te hebben op een plekje, sommige bureau’s werken met een annuleringstarief. Wacht dus eerst af of er plek is bij je favoriet en ga daarna pas ergens anders aanmelden.

CHECKLIST

Geboorte-aangifte
Als je kindje geboren is, moet hij of zij binnen 3 werkdagen aangegeven worden in de geboorteplaats. Klik op de betreffende gemeente voor meer informatie:

Maak altijd van tevoren een afspraak!  Neem mee:

  • geldige legitimatie
  • trouwboekje of afschrift akte van erkenning
  • briefje van ons of uit het ziekenhuis waar naam, geboortedatum van de baby op staat én de naam van degene die de bevalling heeft begeleid.

Hielprik en gehoortest
Tussen de 4e en de 6e dag na de geboorte krijgt de baby een hielprik, een screeningstest waarbij het bloed van de baby wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meesten daarvan zijn erfelijk. Ze komen gelukkig niet vaak voor. De ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. De hielprik wordt verricht door een medewerkster van het consultatiebureau. Zij zal ook meteen de gehoortest bij jullie kindje uitvoeren, hiervan krijg je direct de uitslag.

Zorgverzekering
Je kunt kiezen op welke polis (van jezelf of je partner) je het kindje laat bijschrijven, het meest logisch is het om je kind onder de meest uitgebreide zorgpolis te laten vallen.  Je kunt een kindje aanmelden wanneer je beschikt over het BSN, meestal is dit gelijk bekend op het moment van aangifte bij de gemeente. Tot de leeftijd van 18 jaar is een kind gratis meeverzekerd.

NACONTROLE

Het hoort bij onze zorg om 6 weken na de bevalling een afsluitende controle te doen. Bij deze nacontrole op de praktijk komen de volgende punten aan de orde:
 
  • Hoe is het met jou zelf en je gezin
  • Verloop van de (borst)voeding
  • Lichamelijke herstel, bloedverlies en wondgenezing
  • Informatie over vruchtbaarheid en anticonceptie
  • Bloeddruk en ijzergehalte kunnen worden gemeten
  • Herstel van je bekken en bekkenbodem en eventueel inwendig onderzoek om de conditie van je bekkenbodem te beoordelen
Tijdens de nacontrole bespreken we de opties t.a.v. je gezinsplanning en anticonceptie. We kunnen ook direct een recept voor anticonceptie meegeven. Wanneer je geïnteresseerd bent in een spiraal of Implanon, dan kan deze in de praktijk gezet worden. Hier zal apart een afspraak voor ingepland moeten worden.

Geen roze wolk

Kraamtranen
Het is heel normaal dat je in de eerste week na de bevalling op een bepaald moment last krijgt van de zogenaamde ‘kraamtranen’ of ‘baby-blues’. Het overkomt meer dan de helft van de kraamvrouwen. Je kunt plotselinge stemmingswisselingen hebben en/of onverwachtse huilbuien. Mogelijke oorzaken zijn: hormoonveranderingen, vermoeidheid, verwerken van een bevalling die heel anders verliep dan je had gedacht, stuwing of pijn, bewust worden van verantwoordelijkheid voor je baby die ook nog eens helemaal afhankelijk is van je… Rond de 4e dag na de bevalling kan dit ineens opspelen. Je wordt heel emotioneel, je hebt het gevoel dat het je allemaal teveel wordt. Meestal verdwijnen de kraamtranen vanzelf na een paar dagen. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen, toegeven aan je emoties (soms gewoon ’tranen van geluk’), uiten wat je voelt en de kraamvisite  wat beperken.

… en als de kraamtranen niet overgaan?
Soms komen vrouwen niet goed over de periode van de kraamtranen heen. Je blijft je bijvoorbeeld somber voelen, lusteloos, je hebt geen behoefte aan eten, het slapen gaat slecht, je kunt niet van dingen genieten (ook niet van je baby). Het kan zelfs zo zijn dat je eigenlijk zou willen dat je baby er niet (meer) zou zijn. Als je deze gevoelens herkent, praat er dan over met je partner, kraamverzorgende en verloskundigen. Probeer het hoe dan ook te uiten! Bij 1 op de 10 vrouwen gaan deze depressieve gevoelens na de bevalling namelijk niet vanzelf over. Zij komen in een zogenaamde ‘postpartum depressie’ terecht, of ook wel een ‘postnatale depressie’ genoemd. Deze depressie kan weken, maanden of soms langer aanhouden. Er zijn verschillende gradaties van een postpartum depressie, van licht tot ernstig. Soms is er extra begeleiding nodig bij het opbouwen van een goede band tussen jou en je baby. In de meeste gevallen is een postpartum depressie te behandelen met gesprekstherapie, medicijnen of een combinatie van beiden. Dus, als je deze klachten herkent, praat er dan over met je verloskundige of met de kraamverzorgende. Wanneer je kraamtijd al voorbij is, neem dan contact op met je huisarts of voel je vrij om ons te benaderen!

Wist je dat…

  • … een postpartum depressie alles te maken heeft met hormonen en dus meestal binnen 4 maanden na de geboorte van je kind ontstaat?
  • … dit ook zelfs na een abortus of een miskraam kan ontstaan?
  • … dat de gevoelens die bij een postpartum depressie horen heel verwarrend kunnen zijn omdat het contrast tussen de blijdschap rond de geboorte en de sombere gevoelens zo groot is?
  • … een postpartum depressie voor komt na 10-15% van de bevallingen en dat er ook een erfelijke factor meespeelt? Vrouwen die vóór de bevalling al depressieve verschijnselen hadden, of bij wie depressie in de familie voorkomt, zijn vatbaarder voor een postpartum depressie. Dit geldt ook voor vrouwen die al last hadden van premenstruele stemmingswisselingen.
  • … er geen eenduidige oorzaak is voor een postpartum depressie; er zijn lichamelijke factoren (zoals: een verstoorde schildklierfunctie, een zware bevalling, een tekort aan vitamines en mineralen, een ontregeling van de bloedsuikerspiegel) maar ook sociale of psychische oorzaken (zoals: zorgen over de opvoeding, relatieproblemen, te hoge verwachtingen van jezelf als moeder of van de omgeving)
  • … het verstandig is om te noemen bij de intake als er in jouw familie postpartum depressies voorkomen of wanneer je dit zelf eerder hebt gehad maar er misschien liever niet (meer) over praat?
Back To Top
Translate